Over Sloten...

Een vestingstadje – de kleinste van de elf Friese steden – met een beschermd stadsgezicht. Een oud handelscentrum, omringd door een gracht en een grotendeels gave omwalling.

Sloten kreeg in 1581 vijf bastions en vier poorten: twee waterpoorten en twee landpoorten. Bijzonder fraaie monumentale koopmanshuizen (met trap- en halsgevels) langs het Diep herinneren aan de vroegere rijkdom. Het Diep wordt omzoomd door oude linden en aan de noord- en zuidkant afgesloten door de waterpoorten. De Lemsterpoort dateert van 1821 en verkeert in goed gezelschap van een nòg oudere molen, een achtkante bovenkruier met stelling (1755). De Sneeker- of Woudsendsterpoort stamt uit 1768.

De landpoorten werden in de negentiente eeuw helaas gesloopt. Vanaf de Plattebrug in het centrum overziet u het gehele stadje, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Meer informatie over sloten op www.sloten.nl

Wat er zoal te zien is (en nog meer geschiedenis)...

De Hervormde Kerk (1647) met overhuifde familiebank, veel houtsnijwerk en een fraai orgel.
Het toverlantaarnmuseum in het achttiende eeuwse classicistische stadhuis.
Ook de kanonnen op de bolwerken zijn het bekijken waard.
Door de ligging op de route Groote Brekken (Lemmer) – Slotermeer oefent Sloten ook een grote aantrekkingskracht op watersporters uit. Sloten heeft uitstekende toeristische faciliteiten
Weetjes over sloten

Het Wapen van Sloten bestaat in een veld van goud, met een kasteel, uit welks dak de vlam slaat, met toren en poort van geel, geplaatst op twee kruislings liggende sleutels van azuur.

Sloten heette in vroegere tijden: Slootmanninga, Slootmannia, Sloot, Sluta en Slooten.
In het latijns: Slota. In het Friesch: Sleat

Vroeger heeft men dit ook nog geschreven over sloten. Het water is altijd zoet,en stroomt door de stad, naarmate de winden van streek veranderen en de nabije gelegen grote wateren ginds in weder drijven. Dit voorrecht geeft hier grote zuiverheid aan de lucht en het water die op de gezondheid van de inwoners een aanmerkelijke invloed heeft en worden hierom in deze stad doorgaans weinige, en nooit besmettelijke ziektes
waargenomen.